russe



russefeiring og russebil


Így az érettségi idején végre aktuálissá vált, vajon hogyan zajlik ez itt északon, pontosabban Norvégiában. Nem a vizsgákra gondolok, az kit érdekel, viszont van itt egy igen látványos megjelenési formája az érettségi közeledtének, az érettségi idejének.

Hogy odahaza hogy is volt, már nem is emlékszem, az biztos, hogy itt mindenki tudja ki is érettségizik az adott évben.

Itt kissé látványosabb ez az időszak a fiatalok életében. Biztosan rá lehetne keresni, hogy mióta alakult ez így ki ebben a formában, mindenestre elég egyedi világ szinten is, ami idefent történik ilyenkor. Vicces is persze, első évben amikor először láttam ilyet, én is csak bámultam, mi történik itt, mi ez?

https://en.wikipedia.org/wiki/Russefeiring

https://no.wikipedia.org/wiki/Russefeiring
(1950-es évektől van ez az autós bulis őrület például, most már tudjuk, de egyébként ahogy olvasom dán mintára és már az 1900-as évek elejétől létező dolog ez.)


A lényege, hogy az érettségizők (osztálytársak/barátok együtt - azért nem mindenki tehetné meg ezt még itt sem) kapnak (szülőktől, szponzoroktól?) egy leginkább furgont, estleg egy buszt, amit saját ízlésük szerint dekorálnak (a minél nagyobb hangcucc csak hab a tortán). És ezzel az érettségit megelőző jó egy hónapos bulisorozat kezdetét veszi. 

A napjaikat a furgonokban töltik leginkább, járnak-kelnek buliznak (tanulnak? valamit biztosan...). De elég kulturáltan teszik, vagyis az átlagos napokon a többi embert nem zavarják (gondolom minden térségnek van egy kialakult bulihelye, ahol összeröffenek ezekkel a verdákkal), tehát amit mi látunk belőle az jópofa, de hogy mi történik a színfalak mögött, azt már csak az tudhatja aki végigélt egy ilyet. Azért, gondolom...


A russebukse. Ilyen az érettségizők kantáros nadrágja. Különböző színekben, a sulitól függően (milyen tanulmányok), de 90%-ban piros (átlag suli?).


A fullos "névre" szól. 

Jópofa. 

Melyik suliban végzett a birtokosa az is szerepel rajta. 


Különböző fesztiválok/feladatok is vannak ez idő alatt, élvezik. 

A többi extra, az már mind egyedi megoldás. 



A norvég zászló a belső oldalon elengedhetetlen.


A "csapatok"... Érdekes, de nincsenek (kevés) vegyes csapatszállítók, gondolom így izgibb, jobb csak a bulikon vegyülni.

A dekorációk fontos eleme, a főszereplők megnevezése. Gyakran van az autókon, a kinek köszönhetjük (apa, anya, egyebek) lista is. Persze valami vicces nevet mindenképpen próbálnak adni a verdának.

Ilyenre is van példa, szponzoros autó. Ha másképpen nem megy...
Igen jellemzőek a régebbi amerikai furgonok, persze azért szép számmal találni Transportert is, de mindenféle típus előfordul.












Belül egyedileg átalakított az összes. Elég csak kétpontos öv az ülésekre, gondolom kevésbé szigorúak a forgalomba helyezés szabályai, de ez nem biztos. Azért látni a képeken néhány érdekes és kérdéses megoldást is olykor.

 


 

De hová rakják a piát?



Azért, ha ezek az autók mesélni tudnának...

Nagy "élmény" lehet ott ücsörögni és zenét hallgatni.






Különböző igényességű munkák születnek, azért ez pénztárca függő is.


És itt jön képbe a russebuss. Jó itt akár 20-an alkotják a legénységet, jobban megoszlik a költség, de szerintem ez már túlzás. És kisebb is a szabadság így, több kompromisszummal jár.




















Olvasni, hogy némelyek 500.000-600.000 koronát is szánnak erre.




Szerintem ez már gáz, de nem vagyunk egyformák.





Erről szól ez az időszak. Az autós része biztos amiatt alakult ki, mert így nagyobb a szabadsága a felnőtt világba lépő fiatalságnak, vagy mert így is tele van veteránkkal Norvégia, és a sok apuka így éli ki fantáziáját legálisan. Utobbit nem hiszem, de találni a képek között olyat ahol látni némi megszállotságot is. 
A buszos megoldás szerintem azért sem jó, mert egy 18 éves nem kaphat jogosítványt hozzá, tehát itt valakit kölcsönözni kell, az nagyon nem ugyanaz mint egy saját autóval menni kötöttségek nélkül, bár a hűha faktor nagyobb.

Elsőre úgy tűnik, micsoda pazarlás pár hónapért (mert azért fel kell készíteni az autót), de az az igazság, hogy ezek az autók évek óta ezért léteznek. Az érettségi után eladásra kerülnek, simán ki lehet hozni nullára egy ilyen dolgot. Változatos árakon cserélnek gazdát, 30.000-90.000 korona nagyjából befedi a kínálatot. A nem leamortizált példányok a rendszer részei maradnak, örök a körforgás. Talán így lehetne letesztelni a különböző típusokat, melyik  hogy bírja a strapát...



Gondolom sokakban felmerül a kérdés, vajon mennyire veszélyes ez a többi közlekedőre nézve?
Azt kell, hogy mondjam, semennyire (inkább a rengeteg idős sofőr, ha körbenézek). Nagyon kevés balesetet olvasni/hallani, szerintem eléggé le vannak fektetve az írott és íratlan szabályok. Vajon Magyarországon működhetne ez így? 




A kiégés nem ilyen dolog, vajon cigi, vagy a "szakszerű" átalakítás az oka?


Persze előfordul azért baleset, ez idén történt, ha jól tudom személyi sérülés nélkül, és nem ittas vezetés volt az ok, hanem elalvás ha jól emlékszem (hajnalban történt, nyitás előtt).


Arról pedig fogalmam sincs, vajon a rendőrség hogyan áll hozzá a kérdéshez, szigorúbb és gyakoribb ellenőrzést kapnak-e az ifjak.


Az időszak végét nagyobb fesztiválok zárják, volt kollégám elmondása szerint a legnagyobb ilyen esemény Stavangerben van.






Valami ilyesmi errefelé az érettségire való "felkészülés". Biztosan nagy élmény lehet ez az időszak, kipróbálnám ha újra fiatal lehetnék. 
Mindenesetre jól mutatja a gazdasági fejlettségi szintet is, nem olcsó mulatság ez. Kíváncsi lennék, vajon az érettségizők hány százaléka vesz ebben részt, illetve van olyan aki kimarad ebből? Csak van mindenkinek egy hely valamelyik ilyen russebil-ben.

(A végére még annyit, hogy sokat nem tudok erről az eseményről, csak némi információ foszlány jutott el hozzám, tehát lehet nincsen teljesen igazam, de a lényeget a képek valamennyire visszaadják szerintem. Ha valaki erre jár április-májusban, ne lepődjön meg semmin...)



Megjegyzések

  1. amerikában egy várost szállnak meg , többnyire floridában minden évben a spring brake néven futó buli, eszméletlen mennyiségü fiatal hetekig bulizik mondjuk Daytonában abban az évben , csak azt látod ,hogy tele velük a tengerpart nappal, minden szórakozóhely este és minden hotel éjjel, olyankor ott van mondjuk 50 ezer diák bár inkább fürdőruhás fiatal csajokat mondanék nem diákokat , ott élik ki magukat és eresztik ki a gőzt, olyan mint egy nagy fesztivál és látni igazán szép lányokat

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések